Welkom, bezoeker! [ Registreren | InloggenRSS Feed

Reacties staat uit voor Wat maakt Form 2 printer van Formlabs zo uniek?

Wat maakt Form 2 printer van Formlabs zo uniek?

| Geen categorie | 9 mei, 2017

De Form 2 printer van Formlabs wint bij veel gebruikers van 3D printers aan populariteit. Het Amerikaanse Formlabs pretendeert zelf dat de Form 2 de ‘Meest geavanceerde 3D printer ooit gemaakt is’. In dit artikel nemen we de proef op de som om te kijken of de Formlabs printer echt wel zo uniek is als de producent beweert. We doen dat op basis van de analyse van een aantal kenmerken van de 3D printer.

Kwaliteit van industriële printers, maar dan goedkoper

De Form 2 is in staat om te printen met zeer hoge resolutie. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat de resolutie van de Form 2 uitermate goed is. Een breed geaccepteerde manier om de resolutie van 3D printers te meten is de zogenaamde XY-resolutie. De XY-resolutie meet de kleinste beweging die de extruder van de printer kan maken binnen één laag op de X- en Y-as. Hoe kleiner deze beweging is, hoe hoger de resolutie. De beweging wordt gemeten in micronen. Van SLA-printers is algemeen bekend dat ze nauwkeuriger zijn dan FDM-printers (extrusie door middel laag op laag smelten van materiaal). Toch is er binnen de SLA-printers ook een groot verschil in resolutie. De Form 2 printer doet het met een prestatie van 140 micronen (0,14mm) bijvoorbeeld een stuk beter dan de Ultimaker (800 micronen). Ook de voorganger van de Form 2 3D printer (de Form 1+) is een stukje minder nauwkeurig dan de nieuwe Form 2.

De bewering van Formlabs dat het net zo nauwkeurig kan printen als een industriële printer kan dan ook als correct worden beschouwd. De kosten voor een 3D printer van Formlabs zijn alleen wel significant lager. Uiteraard is de Form 2 3D printer ook op andere fronten niet te vergelijken met industriële printers. Denk hierbij vooral aan het formaat wat de Form 2 kan printen.

Snelheid van printen

De snelheid van printen is niet voor iedereen van groot belang. Maar wanneer er op wat grotere schaal geproduceerd moet worden, dan is het wel fijn dat de printer redelijk snel kan printen. Waar de Form 2 op resolutie wel significant beter is dan de Form 1+, is dit op het gebied van snelheid niet het geval. Net als zijn voorganger. Als de beide machines worden ingesteld op dezelfde resolutie, dan kunnen beide printers ongeveer 1-3 centimeter printen op de Z-as. Daarmee is de 3D printer niet bij uitstek geschikt om te gebruiken voor groter oplages.

Gebruiksvriendelijkheid van de Form 2

De gebruiksvriendelijkheid van de Form 2 is ronduit super te noemen. De printer kan simpelweg direct aan een laptop of dekstop verbonden worden of via draadloos via een Wi-Fi verbinding. Door de Wi-Fi verbinding kan je ook gemakkelijk verbinding maken met een mobiel device zoals een telefoon. Dit is vooral handig omdat Formlabs ook een mobiele app heeft ingericht. De app laat je weten wanneer er een print is afgerond of wanneer er op een andere manier aandacht van je nodig is.

Verder beschikt de printer zelf over een overzichtelijke interface met een touchscreen. Het scherm laat duidelijk zien hoever de print gevorderd is, maar ook andere commando’s kunnen worden gegeven via het heldere scherm.

De gebruiksvriendelijkheid van de Form 2 is verder ook verbeterd doordat je tijdens het printen bijna geen omkijken meer hebt naar de printer. Bij de Form 1+ was dit nog wel anders. Met name bij grotere prints was het nodig om regelmatig de harstank aan te vullen. De nieuwe Form 2 maakt het mogelijk om zichzelf automatisch opnieuw te vullen. Bovendien blijven er in de vloeibare hars geen restanten meer achter zoals dat bij de Form 1+ wel het geval was.

Samengevat

Als we de bovenstaande kenmerken van de Form 2 printer opsommen, dan zien we dat er op het gebied van snelheid nog wel een slag te maken is. Bovendien hebben we bij de kenmerken nog niet genoemd dat de prijs van aanschaf van de Form 2 vrij fors te noemen is. Daarmee is de printer ook met name weg gelegd voor gebruikers die veel waarde hechten aan kwaliteit. In algemene zin worden gebruikers van de Form 2 worden gekenmerkt door een behoefte aan:

  1. Kwalitatieve prints;
  2. Kleine oplage;
  3. Relatief kleine omvang van de objecten.

Kan je je hierin vinden? Dan is de Form 2 printer een goede oplossing!

Deel dit ....Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Geen trefwoorden

  

Gesponsorde links